O edukaciji
Zamislite osjećaj kada znate točno kako riješiti problem koji vam stvara stres. Kada razumijete svaki uzrok do detalja, kada možete osigurati da svaka odluka koju donesete vodi sigurnijem, kvalitetnijem proizvodu.
Ova edukacija će vam pomoći da shvatite kako analiza uzroka ( Root cause analysis) može poboljšati upravljanje kvalitetom i sigurnošću hrane. Kroz niz praktičnih primjera i vježbi, upoznat ćete se s različitim metodama analize uzroka i naučiti kako ih primijeniti u svom radnom okruženju. Naučit ćete kako provesti učinkovite korektivne mjere za rješavanje postojećih problema, te kako primijeniti preventive mjere kako bi spriječili buduće probleme i poboljšali ukupnu sigurnost i kvalitetu hrane.
Što ćete naučiti?
- kako provesti analizu uzroka primjenom metode - 5 zašto, te Ishikawa dijagrama kako bi utvrdili temeljne uzroke problema
- kako provesti korektivne mjere za rješavanje postojećih problema u sustavu kvalitete i sigurnosti hrane
- kako provesti preventivne mjere kako biste spriječili nastanak problema u budućnosti
- 7 bitnih koraka procesa u analizi uzroka
- kako klasificirat problem koji je potrebno provesti kroz analizu uzroka
- o čemu ovisi uspješnost provedbe analize uzroka
- kako izvršiti nadzor učinkovitosti korektivnih i preventivnih mjera
Sadržajne cjeline
Za razvoj učinkovitih rješenja, prvi je korak pravilno razumijevanje problema koji treba riješiti. U kontekstu sigurnosti hrane, površna analiza može navesti tim na kreiranje rješenja koje ne adresira pravi uzrok problema. Takav “popravak koji ne popravlja” troši vrijeme i trud, dok problem ostaje neriješen.
- Uvodno upoznavanje - cilj analize uzroka
- Važnost sigurnosti hrane u industriji, opasnosti u proizvodnji hrane, uobičajeni uzroci problema sa sigurnošću hrane
- 7 koraka procesa u analizi uzroka - identifikacija problema, matrica ocjenjivanja nesukladnosti, važnost tima....
- Vježba -Provedba analize uzroka prema metodi 5 zašto? ( 5 Whys )
- Vježba -Provedba analize uzroka prema metodi dijagrama riblje kosti ( Ishikawa diagram )
- Izrada action plana, implementacija korektivnih radnji i nadzor učinkovitosti korektivnih radnji
- Uloga zaposlenika u prevenciji problema - promicanje kulture sigurnosti hrane
Bonus 1.
primjer obrasca - Izvještaj o provedenoj analizi uzroka
Bonus 2.
popis opasnosti u proizvodnji hrane po kategorijama
Ciljana publika
- Voditelji kvalitete i zaposlenici u odjelima za upravljanje kvalitetom - koji su direktno uključeni u upravljanje kvalitetom, koji se bave rješavanjem problema u vezi kvalitete proizvoda ili usluga
- Voditelji proizvodnje - odgovorni za proizvodnju hrane i implementaciju HACCP sustava
- Timovi za održavanje i tehničko osoblje - ključno za prepoznavanje uzroka kvarova i smanjenje neplaniranih zastoja u proizvodnji
- Voditelji projekata i timovi za upravljanje promjenama
Ova edukacija vrijedna je za sve zaposlenike koji žele unaprijediti svoje vještine u rješavanju problema i upravljanju kvalitetom unutar organizacije.
Ova edukacija nije namijenjena osobama bez ikakvog prethodnog iskustva u industriji hrane. Neophodno je poznavanje osnovnih principa sigurnosti hrane i upravljanja kvalitetom.